Material za obzidavo kamina – Katerega izbrati?

V nadaljevanju vam bomo predstavili primerni material za obzidavo kamina.

 

Za optimalno delovanje kamina je potrebno izbrati pravi material.

material za obzidavo kamina
Material, primeren za kamine na trda goriva. S klikom na sliko si lahko ogledate ponudbo teh kaminov.

Da izberemo prave materiale za obzidavo kamina je zelo pomembno, saj je tudi od obloge in montaže kamina, odvisno kako bo kamin deloval. Na trgu je različna ponudba materialov, ki se uporabljajo za obzidavo in oblogo kaminov. Kateri materiali se najbolj priporočajo?

 

Akumulacijska obloga

  • Zakaj akumulacijska obloga?

Akumulacija pri kaminskih vložkih, vgradnih kaminih, kaminih na drva, kaminih na pelete je pomembna zaradi prehodnih obdobij kurilne sezone. Pomembno je, da kamin akumulira in ohranja toploto do 12 h po prenehanju kurjenja ter ima 3 urni fazni zamik oddajanja toplote.

Kar v prehodnih obdobjih pomeni, da, ko potrebujete dvigniti temperaturo v prostoru za cca: 2°C, vam vgradni kamin odda toploto čez steklo kamina in po 3 urah, ko se obloga kamina segreje, vam toploto postopoma oddaja v prostor, da ne pride do pregrevanja prostorov. Material, ki spada med akumulacijski, so razne šamotne plošče, šamotne opeke, različnih debelin in dimenzij, težki-polni opečnati planeti,…

 

Ognjevarna obloga

kamini na drva
Primer prostostoječe peči z naravnim kamnom. Ostale prostostoječe peči lahko vidite, če kliknete na sliko.
  • Ognjevarna obloga se uporablja pri kaminih, ki so bolj dekorativnega pomena, saj ni toliko pomembna za ogrevanje prostorov, pač pa za videz in dizajn. Vgradni kamini so različni glede na izbiro goriva, kaminski vložki na drva, kaminski vložki na pelete, kamini na plin, kamini na bioetanol, električni kaminski vložki. Material za montažo kamina se izbere glede na tip vgradnega kamina. Ta material so ognjevarne plošče, razni izolacijski materiali, lahki planeti,..

 

kaminski vložki
Primer kamina na drva z akumulacijskim naravnim kamnom

Naravni kamen

  • Material za obzidavo kamina, ki se uporablja za delno akumulacijo in odsev toplote je tudi naravni kamen. Ta je primeren predvsem za peči na drva, prostostoječe peči, ki imajo že narejeno oblogo iz naravnega kamna, ki je tudi odlični akumulator toplote in druge.

Za izračun cene kaminskih vložkov na drva, vas povabimo, da nam pišete na kontaktne obrazce ali nas pokličete na objavljene telefonske številke. V kratkem pogovoru vas bomo povprašali po detajlih in posebnostih ter željah in v najkrajšem času pripravili cenovno ugodno rešitev za vaš novi kamin.