Kateri kamin na trda goriva? – 5 hitrih odgovorov

Preden vam podamo odgovor kateri kamin na trda goriva vam naj ponudimo, si najprej odgovorite kje bo kamin stal, ali želite vgradni (zidan) kamin, ali prostostoječo peč, ali potrebujete samo kaminski vložek in ali imate že ustrezno pripravljen dimnik in dovod svežega zraka….Seveda pa bomo pred svetovanjem morali vedeti tudi kakšna je vaša izolacija stanovanja (z namenom, da izberemo optimalno izbiro kilovatnih moči kamina).

Možnosti postavitve kaminov na trda goriva

Kamin na trda goriva lahko postavite v vsak prostor, ki ima dimnik ter dovod svežega zraka od zunaj. V ponudbi je veliko različnih kaminov tako vgradnih, kot tudi prostostoječih.

kateri kamin na trda goriva
Celoten prodajni program kaminov si lahko ogledate s klikom na sliko.

V veliki meri se stranke odločate o možnostih postavitve kaminov, v svojih prostorih, v odvisnosti od razpoložljivosti prostora, a ni odveč opozoriti, da je opcij za postavitev kamina na trda goriva, v stanovanju oz. v hiši, ponavadi več. 

Kdaj se priporoča vgradni kamin na trda goriva in kdaj prostostoječa peč?

Priporočilo kateri kamin je boljši je relativno, lahko pa vam vam iz izkušenj priporočamo optimalno.

Če se odločite za vgradni kamin, je potrebno več časa, da se kamin segreje in oddaja toploto v prostor. Prostostoječa peč se hitreje ogreje in tudi hitreje odda temperaturo v prostor. 

Pomembno je biti tudi pozoren na to, kje je kamin postavljen. Če je kamin vgrajen v dnevnem prostoru, kjer se ga uporablja vsakodnevno in so stene in stanovanje že ogreto, bo tudi kamin hitreje ogret.

Če je to na vikendu, kjer se ogreva občasno in so prostori hladni, boste s prostostoječo pečjo hitreje ogreli prostor, za tisti čas, ko ste tam in potrebujete ogrevanje. Nadalje je odgovor na vprašanje kateri kamin na trda goriva izbrati, odvisen tudi od ustreznosti pripravljenega dimnika.

Kaj pomeni ustrezno pripravljen dimnik?

Ustrezno pripravljen dimnik za trda goriva pomeni, da mora biti premer (fi) dimnika ustrezen glede na izhod dimnih plinov za izbrano peč ali kamin.

Imeti mora kondenzacijsko posodo in čistilna vratca za dostop čiščenja dimnika. Dimnik mora imeti dovolj višine od priključka kurilne naprave do izhoda na strehi. Dimnik je potrebno ustrezno izolirati glede na način gradnje (lesena gradnja = večja izolacija, klasična gradnja = manj izolacije)

Kaj pomeni dovod svežega zraka?

Dovod svežega zraka je obvezen za vse kurilne naprave, ki so v prostoru. 

Odgovor na to kateri kamin na trda goriva je ustrezen za vaš prostor, je odvisen tudi od podatka o izolaciji stanovanja

Za odločitev o tem kateri kamin izbrati, je zelo pomemben podatek tudi, kakšno izolacijo stanovanja oz. objekta imamo. To je pomembno še posebej zato, da lahko ustrezno izberemo optimalno moč kurilne naprave za vaše potrebe po ogrevanju oz. dogrevanju.

Ker se v nasprotnem primeru, lahko zgodi, da, če izberete premočan kamin ali peč, da se bo vaš  prostor pregreval in ne boste mogli kuriti kamina, ker bo brutalna toplota premočna za vaš prostor. Če se izbere premalo močno peč ali kamin, lahko po drugi strani, kurite cele dneve in ne boste ogreli prostora na želeno temperaturo.

Zelo priporočljivi kamini na trda goriva so npr. M-Design in Spartherm.

Zelo zanimiv video o kaminih M Design je predstavljen tudi spodaj: