Kamin v dnevni sobi – primer kamina na plin, na trda goriva in pelete

Za lažjo izbiro kamina v dnevni sobi, vam predstavljamo 3 različne možnosti izbire kaminov, ki so še posebej primerni za dnevne prostore (na drva, plin in pelete).

3 primeri različnih kaminov v dnevni sobi

1 primer – Kamin na trda goriva

Zakaj in kdaj izbrati kamin na trda goriva?

Ko se odločimo, da si bomo uresničili željo po kaminu v domači, klasično zasnovani in opremljeni dnevni sobi, moramo najprej premisliti, ali bomo postavili vgradni kamin ali prostostoječo peč na drva. Hkrati se moramo vprašati, ali bo kamin dodatek k osnovnemu ogrevalnemu sistemu ali želimo kamin, kot osnovni vir ogrevanja s povezavo na centralni sistem.

Kamin v dnevni sobi
Oglejte si ponudbo kaminov, primernih za dnevne sobe. Kliknite na sliko.

Kamin na trda goriva v dnevni sobi, pri novogradnji, je najbolje, načrtovati že v začetku gradnje, drugače pa je bolj smiselna postavitev kaminske peči na drva.

Kamin projektiramo, preden začnemo graditi hišo. ker zahteva svoj prostor, ki ponavadi ni majhen. Zavedati se moramo, da bo kamin ostal v prostoru skoraj večno, če ga ne bomo odstranili z gradbenim posegom.

Kaminska peč je prilagodljiva, primerna za že zgrajene objekte. Če smo se zmotili pri nakupu ali preurejamo stanovanje in nam ni več všeč, jo lahko zamenjamo z novo, sodobnejšo. Takšno, ki se sklada z našim notranjim dizajnom. Kaminska peč tudi prostor hitreje ogreje, ker so vse stranice odprte v prostor.

Kamin pa bolje akumulira toploto, seveda, če so izbrani pravi materiali za izgradnjo. Primere kaminov v dnevni sobi, si lahko ogledate TUKAJ .

Če ste ravno v fazi, ko iščete ustrezen kamin za dnevno sobo, hkrati pa opremljate dnevni prostor in iščete notranjo opremo, regale in pohištvo za dnevne sobe, priporočamo, da si ogledate spletno trgovino Pohištvo123.si, ki je slovenskim kupcem poznana, predvsem kot trgovina s cenovno res ugodnimi regali za dnevne sobe.

2 primer  – Kamin na plin

Kamini na plin v dnevni sobi so energetsko učinkoviti ter nudijo takojšnjo toploto, potrebno je zgolj vključiti pilotni krmilnik, pa že delujejo.

S pilotnim krmilnikom ECO WAVE, kjer samodejno prilagaja višino plamena ter moč ogrevanja, nam daje občutek naravnega ognja, regulacijo pa lahko spremljamo tudi preko pametnega telefona ali tablice.

Kamin v dnevni sobi na plin
Za ogled celotne ponudbe kaminov na plin, primernih za dnevne sobe, kliknite na sliko.

To je bolj enostavno kot kurjenje kamina na polena, obenem pa kamin na plin ne pušča pepela, manj je čiščenja in manj ostale umazanije. Deluje bistveno bolj estetsko in čisto od kamina na drva.

Plameni v plinskih kaminih so pravi, vendar imajo nekoliko drugačen barvni odtenek, na kurišče pa je potrebno za lepši videz položiti imitacijo polen, kamnov, kristalov ali stekla.

Za kamin na plin je potreben dimnik, ki je primeren za plin (koaksialni dimnik).
Ponudnik velike izbere kaminov na plin je belgijski proizvajalec M-DESIGN.

3 primer – Kamin na pelete

Izbira kamina v dnevni sobi na pelete je zelo komfortna peč ali kamin za ogrevanje prostorov, saj je krmilni sistem avtomatiziran in lahko vse nastavljene vrednosti spremljamo prek sobnega termostata ali celo mobilnega telefona.

V peč na pelete ali kamin na pelete zgolj natresemo pelete in nastavimo želeno temperaturo, vse drugo se zgodi samodejno.

Napolnimo zalogovnik s peleti, ter programiramo, kdaj naj se zjutraj prižge in kdaj zvečer ugasne ter kakšno temperaturo želimo čez dan in kakš­no ponoči.

kamin na pelete dnevna soba
Oglejte si celotno ponudbo kaminov na pelete, primernih za dnevne prostore, na sliki.

Dela je zgolj toliko, da enkrat na dan odpremo kamin in očistimo skodelico za pepel. Boljši kamini tudi to opravijo samodejno.

Servisiranje kaminov in peči na pelete je prav tako preprosto, saj jih je treba zgolj enkrat ali dvakrat na leto odpreti in očistiti, kar ponavadi stori dimnikar pred kurilno sezono ali po njej.

Pri kurjenju na pelete tudi ne potrebujemo večjega prostora za shranjevanje peletov. S pečjo na pelete lahko stanovanje ogrevamo tudi, kadar nas ni doma, za razliko od ogrevanja na drva, kjer moramo, zato, da bo toplo v hiši, biti ves čas prisotni. 

Velik izbor peči in kaminov na pelete nudi italijanski proizvajalec PALAZZETTI in tudi avstrijska RIKA.