Kako izbrati pravi kamin – napotki po korakih

V nadaljevanju vam bomo predstavili, kako izbrati pravi kamin.

1. korak: najprej se odločite ali bo kamin vgradni ali prostostoječ 

Kako izbrati pravi kamin
Celotno ponudbo kaminov si lahko ogledate s klikom na sliko.
 • prednosti vgradnih kaminov se izkazujejo v tem, da lahko sami izberete ali bo kaminski vložek na drva, pelete, plin, bioetanol in sami kreirate obloge kamina po vaših željah. Sami izbirate tudi dimenzijo in obliko kamina. Klasični vgradni kamini zlahka pričarajo romantično vzdušje.
 • prednost prostostoječih kaminov je v poljubni izbiri velikosti, modelov, barv in dizajnov, ki se zlahka zlijejo praktično z vsakim ambientom, prostostoječa peč pa poleg svoje osnovne funkcije ogrevanja uporabniku, zagotavlja tudi prijetno, domačno vzdušje v prostoru.
 • poznamo več vrst kaminskih peči: peči na pelete toplozračne kaminske peči ali toplovodne kaminske peči. Prva različica za ogrevanje izkorišča sevanje in kroženje zraka, med tem ko druga različica, segreva prostor s pomočjo toplotnega izmenjevalca, kar pomeni, da jo lahko povežemo tudi s sistemom centralnega ogrevanja. Vodo namreč segreva v posebnem zalogovniku, od koder nato potuje v sistem centralnega ogrevanja.

 

2. korak: izbirajte med kamini glede na vrsto goriva, ki ga želite uporabljati (trda goriva, peleti, plin, bioetanol,..)

 • če imate drva doma, je kamin na drva zagotovo dobra investicija z vidika ekonomičnosti, saj je gorivo praktično zastonj. V primeru pa, da morate drva kupovati, bistvene razlike v ceni energije med kamini na drva in kamini na pelete ni. Največja prednost ogrevanja na pelete je namreč v tem, da lahko ogrevate tudi, ko vas ni doma. Pri ogrevanju na drva je potrebno drva nalagati v kurišče ročno.
  Velika prednost kaminov na drva je tudi, da ne potrebujejo elektrike za delovanje, pri čemer peč na pelete ne deluje, če ni električne energije.
Kako izbrati pravi kamin
Če si želite ogledati ponudbo plinskih kaminov, kliknite na sliko.
 • če izberete kamin na plin je ogrevanje bolj enostavno, kot kurjenje kamina na polena, obenem pa kamin na plin ne pušča pepela, manj je čiščenja in manj ostale umazanije. Deluje bistveno bolj estetsko in čisto od kamina na drva. Kamini na plin so energetsko učinkoviti ter nudijo takojšnjo toploto, potrebno je zgolj vključiti pilotni krmilnik, pa že delujejo.

 

3. korak kako izbrati pravi kamin: uskladite vaše estetske želje in povezanost s prostorom, kjer bo kamin stal

 • najprej razmislite o tem, kam in kako boste postavili kamin. Prepričanje, da mora kamin stati ob zunanji steni in biti nameščen vzporedno z njo, je ZMOTNO. Če vam to omogoča dimnik (vsaj pri kaminu na polena ali plinskem kaminu), ga lahko postavite tudi v prostor, kjer bo prišel bolj do izraza – celo na sredino sobe.
 • prav tako pa ni nič narobe niti, če kamin postavite pravokotno na steno. Tako bo v prostoru videti kot pregrada oziroma bo v odprtem prostoru ločil dva dela, namenjena različni uporabi (na primer dnevno sobo od jedilnice). Izbire za postavitev kaminov je veliko: čelna zasteklitev, L zasteklitev, tunelska zasteklitev, tristranska zasteklitev, kamine pa lahko izbirate tudi po različnih proizvajalcih: M-DESIGN, SPARTHERM, ADURO, MAX BLANK
 • pomembno je, da imate pripravljen dovod svežega zraka
 • ojačana tla, kjer bo stal kamin
 • ustrezno pripravljen dimnik
 • in pravega mojstra za vgradnjo

 

4. korak: pridobite ponudbo in ceno

Upamo, da smo vam s prispevkom vsaj malo pomagali do odgovora kako izbrati pravi kamin.

Za izračun in ponudbo za vaš izbran kamin vas povabimo, da nam pišete na kontaktne obrazce ali nas pokličete na objavljene telefonske številke. V kratkem pogovoru vas bomo povprašali po detajlih in posebnostih ter željah in v najkrajšem času pripravili cenovno ugodno rešitev za vaš novi kamin. 
Podjetje Kamini Luzar, vam zagotovimo kakovost na celotno storitev.